Търговски отдел

+359 82 815 220

+359 885 753 038

sales@trud-bg.com

бул. "Тутракан" 19

гр. Русе, 7003

info@trud-bg.com

 

ЗА КЛИНКЕРА

Използването на изпечени тухли за настилки и зидария е толкова старо, колкото и самото строителство. За това свидетелстват тухлени стени и настилки на около 5000 години.

Клинкер се произвежда от специални видове глина, които след изпичане при много високи температури (около 1100° С) и без добавка на химикали, придават различни цветови оттенъци на тухлата. При това обработване (клинкероване) се получават много твърдите клинкерни тухли, които са устойчиви на студ и се отличават със своята издръжливост на почистващи препарати, основи, UV-лъчение и повечето киселини. Ето защо клинкерът се счита за дълголетен и дълготраен строителен материал с отлично качество.

Примери за дълголетието на клинкера и традициите на клинкерните настилки на ТРУД могат да се открият и днес в центъра на град Русе, където може да се видят настилките, положени преди над 80 години.

Клинкерът за настилки е изключително подходящ за индивидуално оформление на тераси, пътища, стъпала, бордюри, както и за облицовка на стени, индивидуално оформление на градинско барбекю и много други. На базата високите си качествени показатели клинкерните тухли предлагат и в обществената сфера многообразни възможности за оформление и приложение на площади, пешеходни зони и колоездачни алеи, ограничителни стени, бордюри, фонтани и други елементи на градската среда.

Що се отнася до безопасността: клинкерът за настилки е безопасен за преминаване и чрез своята естествено грапава повърхност предлага сигурност против плъзгане.

Благодарение на високата си якост на натиск клинкерът е подходящ за максимални натоварвания.

Свойства на клинкера

Мразоустойчив

Издръжливост на соли против замръзване

UV-устойчивост

Неизбледняващ цвят

Добра износоустойчивост

Максимално съпротивление при хлъзгане

Висока якост на натиск

Висока якост на огъване

Дълготрайност

 

Допуски за цвят

Различията в цвета са неизбежни при клинкерните продукти. Цветът на клинкера се получава при изгаряне на минералите, които се съдържат в глината, поради това леките нюанси в цвета са природно обусловени.

 

Стандарти

За полагането на клинкерни настилки са валидни и съответните директиви, указания  и наредби за пътно строителство. Клинкерите на ТРУД за настилки и стенна облицовка отговарят на всички изисквания на стандартите, а именно:

                              БДС EN 1344     (за клинкер за настилки)

                              БДС EN 771-1    (за фасадни тухли)

 

За обработката на клинкерни настилки са валидни и съответните “Директиви и предписания за строителство на улици“ (RVS).

  

 

  Изтеглете инструкция за полагане на клинкера от тук.